Huskelisten til stiftelse af egen virksomhed

Har du taget springet om at blive ejer af egen virksomhed? Stort tillykke med det! Som du nok er klar over, er der en stor risiko forbundet med at starte egen virksomhed. Vi guider dig til, hvordan du mindsker denne risiko, og guider dig til, hvad man skal huske, når man starter egen virksomhed.

CVR-nummer

Når du har planer om at starte egen virksomhed, er det fordi du mener, at du har en idé, som kan blive succesfuld. En succesfuld virksomhed har en høj omsætning. Så hvis du mener, at din idé vil indtjene minimum 50.000 kroner, skal din virksomhed have et CVR-nummer. Fordelen ved at have en virksomhed med CVR-nummer er blandet andet, at man dermed kan trække moms fra de ting, som man køber i forbindelse med sin virksomhed – også de kedelige ting såsom kontorartikler). Et CVR-nummer gør det muligt at lave en aftale med NETS, og derved modtage dankort på sin hjemmeside. En ulempe ved at have et CVR-nummer er at man har pligt til at skulle lave et momsregnskab, som for mange kan virke uoverskueligt.

Selskabsform

Når du er ejer af egen virksomhed skal du vælge, hvilken selskabsform som din virksomhed skal være. Der findes flere af slagsen:

Enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed er som navnet indikere, en virksomhed, hvor der er én medarbejder/ejer. Det er den simpleste selskabsform, hvor virksomhedens enkelte mand hæfter for alle virksomhedens forpligtelser.

Interessentskab

Hvis du ønsker at have en virksomhedspartner eller et par medarbejdere, så er et interessentskab det rigtige valg for dig. Her hæftes der ligeledes for alle forpligtelser.

Anpartsselskab (ApS)

Et anpartsselskab kan have én eller flere ejere (kan også være virksomheder). Et anpartsselskab kræver et højt kapitalkrav, dog hæfter ejer(e) begrænset for de forpligtelser, som virksomheden har.

Aktieselskab (A/S)

Har du store ambitioner og tror på, at din virksomhed vil tjene en masse penge, så er et aktieselskab måske det ideelle valg for dig. Kapitalkravet er højt og ligger på 500.000 kroner. Ejere hæfter kun begrænset. Et aktieselskab skal desuden have en direktion på minimum 1 person, samt en bestyrelse på minimum 3 bestyrere.

Iværksætterselskab (IVS)

Et iværksætterselskab kan have én eller flere ejere. Ejer(e) hæfter begrænset, mens kapitalkravet kun er på 1 krone. Disse to ting er med til at gøre, at iværksætterselskab er en af de populæreste selskabsformer.

 

Forsikringer

Når man starter egen virksomhed har man en række forpligtelser. En af dem er forsikringer. Som virksomhedsejer er man forpligtet til at forsikre alle virksomhedens bygninger og biler. Ligeledes er man forpligtet til at tegne arbejdsmarkedets erhvervssygdom forsikring (AES), som giver erstatning de ansatte, som får en erhvervssygdom eller en løfteskade. Der skal ligeledes tegnes en arbejdsskadeforsikring, når man er virksomhedsejer.

 

Det kan være svært at holde overblik over alle de ting, som man er forpligtet til i forbindelse med egen virksomhed. Det er vigtigt, at man holder fokus på at sælge det, som din virksomhed tilbyder. Man kan derfor med fordel allierere sig med en proffessionel rådgiver. På Hviidadvokater.dk kan man læse mere om at stifte egen virksomhed, samt finde kompetente rådgivere.

Comments are closed.