Sådan handler du med værdipapirer

Går du og drømmer om, at handle med værdipapirer? Så er du kommet til det rette sted. Vi har nemlig samlet en overordnet guide, der giver dig alt den vigtigste information, som du skal bruge, før du for alvor starter med at købe og sælge værdipapirer.

 

Værdipapirer er en fællesbetegnelse for en type aftale, der angiver, at du ejer en andel eller har noget tilgodehavende af en andel. Dette dækker over aktier, obligationer eller et investeringsbevis fra en investeringsfond.

 

Før i tiden var et værdipapir et fysisk stykke papir, men i forbindelse med den digitale udvikling, så er det i dag rykket online. Alle aktier noteret på de danske børser er derfor også elektroniske.

Når du investerer, så køber du overordnet set værdipapirer. Dette kan være i form af enten en aktie, obligation eller noget helt tredje.

 

Kurser kan gå op og ned, og der er derfor altid risikoer involveret i at lave en investering. Dette betyder, at værdipapiret let kan falde i værdi, ligesom det på samme måde kan stige i værdi. Før du laver din første investering, ville det derfor være klogt, at orientere dig selv om, hvor stabil kursen er.

 

Vil du have mest muligt ud af salget af dine værdipapirer, så handler det om at købe dem, når kursen er lav og sælge dem, når kursen er høj. Hvis du har tab på dine værdipapirer, så skal dette trækkes fra købsværdien ved salget.

 

Køber du værdipapirer i en virksomhed, så er du betragtet, som en af virksomhedens investorer.

 

Køber du danske værdipapirer, så får SKAT automatisk oplysningerne omkring dette. Men køber du udenlandske værdipapirer, så skal du selv oplyse omkring dette.

 

Hvis du sælger dine værdipapirer, så skal du være opmærksom på, at du skal betale skat af beløbet. Dette er nemlig betragtet som en aktieindkomst.

 

Det er meget relevant at huske, at gemme kvitteringen for købet af dine værdipapirer, eftersom du kan få brug for den, når du skal til at sælge igen.

 

Dette skal du bruge før du starter:

Alle juridiske personer, der ønsker at handle med værdipapirer, skal fra januar 2018 have en LEI-kode. Dette omfatter alle former for selskaber, fonde og foreninger.

 

LEI er en forkortelse for ’Legal Entity Identifier’ og er en 20-cifret alfanumerisk kode, der kan sammenlignes med et globalt CVR-nummer.

 

Eksempel på LEI-kode: A.P. Møller – Mærsk A/S 549300D2K6PKKKXVNN73

 

LEI-koden er blevet implementeret for at skabe øget gennemsigtighed i finansmarkedet og er baseret på ISO-standard 17442.

 

Vil du gerne i gang med, at handle med værdipapirer, så gå ind og ansøg om at få en LEI kode. Dette kan du gøre ved at klikke her.

Det tager normalt mellem 2-5 hverdage, men kan gøres på 24 timer med en ekspres ansøgning.

Comments are closed.